Hasznos információk

HOGYAN VÁLASSZUNK KERÉKPÁRT?

Fontos, hogy kerékpárvásárláskor ne az aktuális divat vagy a látvány vezéreljen, hanem gondoljuk át a valós igényeinket!
Elsősorban azt, hogy milyen célra, milyen terepen szeretnénk használni leendő kerékpárunkat. Aki munkába járna vele, annak egy mégoly divatos, márkás hegyikerékpár helyett érdemes inkább egy praktikus városi kerékpár mellett döntenie, míg az erdei kirándulásokra szánt gépnek elsősorban masszívnak kell lennie. Nem mindegy az sem, milyen magasak vagyunk, hiszen több vázméretből is választhatunk. 

Hogy sokáig örülhessünk kerékpárunknak, a nagyáruházak – gyakran kétes minőségű – tucatkerékpárjai helyett vásároljunk szaküzletben! Itt már a vásárláskor hasznos tanácsokat kaphatunk a számunkra ideális típus és modell kiválasztásához, s később sem maradunk magunkra. Míg egy szupermarketben legfeljebb a kezdeti beállításokat végzik el, s gyakran a garancia érvényesítése is nehézkes, a Blaskovics Kerékpárnál stabil szervizháttér és képzett szakemberek gondoskodnak minden felmerülő probléma megoldásáról. Nem utolsósorban minden szükséges felszerelést és kiegészítőt egy helyen megvásárolhatunk, amire szükségünk van, a bukósisaktól a kerékpáros computerig.

Kinek milyen bicikli ajánlott?

A LEGGYAKORIBB KERÉKPÁRTÍPUSOK

MOUNTAINBIKE
Elsősorban a fiatalabb korosztály választása, s bár még mindig a legkeresettebb típus, csak a vásárlók kis része használja arra, amire eredetileg tervezték. A hegyikerékpár ideális választás azoknak, akik szívesen kerekeznek a természetben. Széles abroncsainak köszönhetően közepes és nehéz terepr e is ajánlott, de éppen ezért aszfalton nehezebb vele a haladás, mint a városi kerékpárokkal. Általában „csupaszon”, azaz felszerelés nélkül kapható.

TREKKING VAGY TÚRAKERÉKPÁR
Hosszabb kirándulásokhoz és mindennapi közlekedésre egyaránt ajánlott típus. Mivel kisebb az ellenállása, mint a mountainbike-nak, könnyebben halad aszfalton, de a könnyű terepekkel – mint a sétaösvények – is megbirkózik. Kényelmes üléspozíciója azoknak is könnyűvé teszi az akár napi  70-80 kilométeres tekerést, akik egyébként nincsenek hosszászokva a túrázáshoz. Kapható agyváltós (8 sebességes) vagy külső váltós (21 sebességes) kivitelben. Sárvédővel, csomagtartóval, gyakran világítással együtt kínálják.

CROSS-TREKKING KERÉKPÁR
Néhány éve jelent meg a jól felszerelt túrakerékpár sportosabb változata. Többnyire felszerelés nélkül, a tracking modelleknél sportosabb üléspozícióval gyártják. Ez a gördülékeny kerékpár azoknak ajánlott, akik aszfalton és terepen egyaránt gyakran kerékpároznak hobbiszinten.

VÁROSI (CITY) KERÉKPÁROK
Mindennapi városi közlekedésre ideális bicikli. Nagyon kényelmes üléspozícióval rendelkezik. Teljes – a KRESZ szabályainak megfelelő – felszereléssel kapható: csomagtartó, sárvédő, első és hátsó világítás, láncvédő, csengő tartozik hozzá. Kontrafékes, 3 vagy 7 sebességes, agyváltós változatban kapható.

ORSZÁGÚTI (VERSENY )KERÉKPÁR
Kifejezetten sportolási célra, jó minőségű aszfaltutakra ajánlott, gyors és könnyen gördülő típus.

FITNESS KERÉKPÁR
Új típus a kerékpárok piacán, kifejezetten amatőr sport célra feljesztették ki. Leginkább a versenykerékpárra hasonlít, de annál kényelmesebb kormánnyal és üléssel gyártják. Könnyű hajtani, ideális aerob, dinamikus mozgásra, zsírégetésre, állóképesség-növelésre.

ELEKTROMOS KERÉKPÁR

Jó választás azoknak, aki koruk, egészségi állapotuk miatt korlátozottak a mozgásban – vagy egyszerűen szeretnének tekerés nélkül, mégis két keréken, bukósisak nélkül közlekedni. 250 wattos motorjával egy töltéssel 20-30 kilométert képes megtenni. Ajánlott mindennapi használatra, városi közlekedésre, rövid távokra. Kosárral vagy csomagtartó dobozzal felszerelt.